12.02.2021, 18:29:11
Wasza Świątobliwość,
Wasza Ekscelencjo Panie Prezydencie,
Bracia Rotryjczycy i Brodryjczycy,
Szanowni Państwo,
trwają aktualnie rozmowy między Federacją Brodryjską a Państwem Kościelnym Rotria, w których uczestniczę jako spoiwo naszych państw, bowiem jestem Rotryjczykiem i rotryjskim duchownym, ale od dawna działam aktywnie w Brodrii, z którą czuję się bardzo związany. Część z Braci wie, część jeszcze nie zdążyła się dowiedzieć, wobec czego chciałbym oznajmić publicznie, iż trwają rozmowy między naszymi państwami, które dotyczą utworzenia pewnej wspólnej inicjatywy - Athos Noklezyjskiego. Obecnie zaniedbany obszar w Republice Noklezji ma zostać zaadaptowany na rzecz kompleksu monasterów w obrządku welijskim, rzecz jasna na wzór realnego Athos (nie jako dokładna kalka, a jako inspiracja). Na zasadzie wzajemności, Państwo Kościelne ma udostępnić na rzecz inicjatywy Monaster śś. Cyryla i Metodego wraz z przylegającym obszarem o powierzchni 15 ha, cerkwią, budynkami gospodarczymi i dostępem do wybrzeża rzecznego w mojej rodzinnej Florencji. Ma się tam znajdować rotryjska część kompleksu monasterów.
Szerzej opisałem sprawę podczas mojego wystąpienia w brodryjskiej Dumie Państwowej, do którego lektury zachęcam. Cała dyskusja po stronie brodryjskiej odbywa się pod tym linkiem. Jeśli Duma Państwowa, po zasugerowanych konsultacjach społecznych, ratyfikuje traktat, wejdzie on w życie. Ze strony Rotrii, Jego Świątobliwość przyjął traktat w obecnym brzmieniu.
Poniżej przedstawiam jego proponowaną treść.
Wasza Ekscelencjo Panie Prezydencie,
Bracia Rotryjczycy i Brodryjczycy,
Szanowni Państwo,
trwają aktualnie rozmowy między Federacją Brodryjską a Państwem Kościelnym Rotria, w których uczestniczę jako spoiwo naszych państw, bowiem jestem Rotryjczykiem i rotryjskim duchownym, ale od dawna działam aktywnie w Brodrii, z którą czuję się bardzo związany. Część z Braci wie, część jeszcze nie zdążyła się dowiedzieć, wobec czego chciałbym oznajmić publicznie, iż trwają rozmowy między naszymi państwami, które dotyczą utworzenia pewnej wspólnej inicjatywy - Athos Noklezyjskiego. Obecnie zaniedbany obszar w Republice Noklezji ma zostać zaadaptowany na rzecz kompleksu monasterów w obrządku welijskim, rzecz jasna na wzór realnego Athos (nie jako dokładna kalka, a jako inspiracja). Na zasadzie wzajemności, Państwo Kościelne ma udostępnić na rzecz inicjatywy Monaster śś. Cyryla i Metodego wraz z przylegającym obszarem o powierzchni 15 ha, cerkwią, budynkami gospodarczymi i dostępem do wybrzeża rzecznego w mojej rodzinnej Florencji. Ma się tam znajdować rotryjska część kompleksu monasterów.
Szerzej opisałem sprawę podczas mojego wystąpienia w brodryjskiej Dumie Państwowej, do którego lektury zachęcam. Cała dyskusja po stronie brodryjskiej odbywa się pod tym linkiem. Jeśli Duma Państwowa, po zasugerowanych konsultacjach społecznych, ratyfikuje traktat, wejdzie on w życie. Ze strony Rotrii, Jego Świątobliwość przyjął traktat w obecnym brzmieniu.
Poniżej przedstawiam jego proponowaną treść.
Cytat:Traktat między Państwem Kościelnym Rotria a Federacją Brodryjskąo utworzeniu Athos Noklezyjskiegozawarty …. lutego 2021 r. w Mieżwodnojach
Wysokie Układające się Strony:Jego Ekscelencja Władimir Iljicz Grenin,Prezydent Federacji Brodryjskiej, w imieniu własnym i Federacji BrodryjskiejorazJego Świątobliwość Jan III,Patriarcha Rotrii, w imieniu własnym i Państwa Kościelnego Rotriazawierają w najlepszej wierze następujący Traktat, traktujący o nawiązaniu szczególnej współpracy.
Art. 1.
Na terytorium Federacji Brodryjskiej, na południowym wybrzeżu Republiki Noklezyjskiej, w promieniu 2 km od góry Athos, włączając w to wody terytorialne, tworzy się po wsze czasy Athos Noklezyjskie, osobną jednostkę administracyjną o specjalnym statusie. Jednocześnie Państwo Kościelne Rotria po wsze czasy udostępnia na swym terytorium, na ziemiach Księstwa Florencji, Monaster śś. Cyryla i Metodego wraz z cerkwią, przyległym obszarem o powierzchni 15 ha oraz budynkami gospodarczymi i dostępem do wybrzeża rzecznego, jako eksterytorialny obszar pod zarządem Athos Noklezyjskiego.
Art. 2.
Athos Noklezyjskie tworzy się w celu utworzenia zespołu sanktuariów i monasterów, które służyły będą wiernym obrządku welijskiego Kościoła Rotryjskiego w Brodrii oraz w całym mikroświecie, jak również umacniały będą elementy wspólne kultury brodryjskiej i rotryjskiej kultury wschodniej.
Art. 3.
Terytoria Athos Noklezyjskiego wyjmuje się spod bezpośredniej jurysdykcji władz Republiki Noklezji oraz centralnych władz Federacji Brodryjskiej, w ten sam sposób obszar eksterytorialny w Księstwie Florencji wyjmuje się spod bezpośredniej jurysdykcji Księcia Florencji i Biskupa Rotrii. Jurysdykcję na terytoriach Athos Noklezyjskiego sprawuje Kapituła Athos Noklezyjskiego, pełniąca rolę suwerena.
Art. 4.
W skład Kapituły Athos Noklezyjskiego wchodzą z ramienia Państwa Kościelnego Rotria Patriarcha Rotrii i Generał Zakonu Jezuitów, zaś z ramienia Federacji Brodryjskiej Prezydent Federacji Brodryjskiej i Gubernator Republiki Noklezyjskiej. Gdyby urzędy pokrywały się, należy w nadzwyczajny sposób włączyć do kapituły po jednej osobie wyznaczonej przez Patriarchę Rotrii i Prezydenta Federacji Brodryjskiej.
Art. 5.
Podczas szczytu zwoływanego przez Patriarchę Rotrii, Kapituła Athos Noklezyjskiego większością zwykłą głosów wybiera, spośród duchowieństwa rotryjskiego posiadającego prawo do sprawowania liturgii w rycie welijskim, do odwołania, Archimandrytę Athos Noklezyjskiego, który pełni władzę w imieniu Kapituły. W dowolnej chwili Kapituła może większością zwykłą głosów odwołać Archimandrytę. Może on również w dowolnym momencie podać się do dymisji. Archimandryta może reprezentować Athos Noklezyjskie za granicą osobiście lub przez pełnomocnika. Łączy on w swojej osobie władzę wykonawczą, ustawodawczą i sądowniczą. Wszystkie prerogatywy pełni jednak w imieniu Kapituły.
Art. 6.
Federacja Brodryjska i Państwo Kościelne Rotria zobowiązują się do równoległego udostępniania na swych forach przestrzeni dyskusyjnej na rzecz Athos Noklezyjskiego, a zarazem do zamieszczenia odnośników do działu Athos Noklezyjskiego na forum drugiej strony.
Art. 7.
Za obronność i bezpieczeństwo wewnętrzne Athos Noklezyjskiego odpowiada rycerski Zakon Szpitalny Najświętszej Maryi Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie.
Art. 8.
Traktat ten obowiązuje od chwili ratyfikowania go przez obie strony.
W imieniu Federacji Brodryjskiej oraz Swoim Własnym/-/ Władimir Iljicz Grenin,Prezydent Federacji BrodryjskiejW imieniu Państwa Kościelnego Rotria oraz Jego ŚwiątobliwościJana III, Patriarchy i Biskupa Rotrii, etc., etc., etc.(-) Aurelio Lorenzo Carlo de Medici y Zep,Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej
W tym wątku będę przekazywał istotne informacje o przebiegu negocjacji.
Cum debita reverentia,
Aurelio Lorenzo Carlo de Medici y Zep
Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej
Cum debita reverentia,
Aurelio Lorenzo Carlo de Medici y Zep
Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo wielki książę kardynał de Medici y Zep, prof. UR
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii, Dziekan Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Rotryjskiego etc.
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii, Dziekan Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Rotryjskiego etc.
![[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]](https://i.ibb.co/nNBBXJ5N/aurelio-kamerling-herb.png)

![[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]](https://kustosz.stempel.org.pl/1033/101005704499834958_t.jpg)
![[-]](https://forum.rotria.net.pl/images/duende_v3_local/collapse.png)