Liczba postów: 3007
Liczba wątków: 380
Może Ekscelencja uchyli rąbka tajemnicy co do tego, co było przyczyną tego ekscentrycznego zachowania? Młody wiek?
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo wielki książę kardynał de Medici y Zep, prof. UR
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii, Dziekan Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Rotryjskiego etc.
Liczba postów: 828
Liczba wątków: 43
Tak. Miałem wtedy jedenaście lat.
Jego Książęca Wysokość i Ekscelencja mgr. net Henryk Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI
Książę Koronny Wielkiego Księstwa Ankony
Kapitan Regent Wielkiego Księstwa Ankony
Arcybiskup achkovski
Prymas II Federacji Nordackiej
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Markiz Senigalli
Hrabia Bari
Hrabia Arezzo
Baron Dalmazji
To rzeczywiście wiele wyjaśnia, nie ma zatem czego się wstydzić
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo wielki książę kardynał de Medici y Zep, prof. UR
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii, Dziekan Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Rotryjskiego etc.
Liczba postów: 2951
Liczba wątków: 269
To i tak podziwiam, że tak wiele wtedy Ekscelencja zdziałał. Ja pierwszy raz z Rotrią się zetknąłem mając 18 lat i mnie znudziła. Za skomplikowaną się wydawała. Wtedy grałem w Politikę, to taka mikronacja-gra była.
(+) Stanislaus card. Wieniawa OSI
Wielki Książę Ankony,
Markiz Ankony, Loreto, Fabriano i Castelfidardo
Hrabia San Stanislao
Baron San Pietro
Kardynał Biskup Albano
Arcybiskup Trydentu
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Wikariusz Generalny Stolicy Apostolskiej
Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego
Generał Zakonu św. Izydora
![[Obrazek: 101005704499835546_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1263/101005704499835546_t.png)
Tak z ciekawości chciałbym zapytać Eminencję, dlaczego akurat Stanisław Wieniawa? Może kojarzyć się z tą aktorką.
Jego Książęca Wysokość i Ekscelencja mgr. net Henryk Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI
Arcybiskup achkovski
Markiz Senigalli
Hrabia Bari
Hrabia Arezzo
Baron Dalmazji
Liczba postów: 2951
Liczba wątków: 269
Nie, jak wybierałem to nazwisko to ona jeszcze nie była słynna. Nawiązanie do generała Wieniawy-Długoszewskiego, piłsudczyka, bardzo kolorowego oficera z czasów międzywojennej Polski.
(+) Stanislaus card. Wieniawa OSI
Wielki Książę Ankony,
Markiz Ankony, Loreto, Fabriano i Castelfidardo
Hrabia San Stanislao
Baron San Pietro
Kardynał Biskup Albano
Arcybiskup Trydentu
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Wikariusz Generalny Stolicy Apostolskiej
Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego
Generał Zakonu św. Izydora
![[Obrazek: 101005704499835546_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1263/101005704499835546_t.png)
Liczba postów: 864
Liczba wątków: 171
(06.02.2026, 20:18:23)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Dwaj benedyktyni siedzą i przepisują stare księgi.
Młodszy pyta swojego mistrza:
– Padre, a skąd my możemy wiedzieć, że te księgi dobrze przepisujemy?
– A widzisz, bo my mamy w piwnicach oryginały. Chcesz, to ci pokaże.
Po czym Padre schodzi do piwnicy.
Mija godzina, dwie, a on nie wraca. Uczeń zaczął już się martwić, więc zszedł do piwnicy. Patrzy, a tam jego mistrz siedzi nad jakąś księgą
i płacze.
Podchodzi i pyta:
– Padre, co się stało?
– Tu… Tu jest napisane: „żyj w celi bracie”, a nie „w celibacie”. XD. Dobre. Ekscelencja widzimy poprawił się w temacie żartów. Choć kiedy te suchary też cos w sobie miały. Jeden był na pewno bardzo śmieszny, co go nawet znajomym ktoś opowiadał.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
![[Obrazek: aPzjbNc.png]](https://i.imgur.com/aPzjbNc.png)
To byłem ja i żart o naleśnikach, jest naprawdę rewelacyjny.
Liczba postów: 864
Liczba wątków: 171
(06.02.2026, 22:18:16)Stanisław Wieniawa napisał(a): To i tak podziwiam, że tak wiele wtedy Ekscelencja zdziałał. Ja pierwszy raz z Rotrią się zetknąłem mając 18 lat i mnie znudziła. Za skomplikowaną się wydawała. Wtedy grałem w Politikę, to taka mikronacja-gra była.
My pierwszy raz z Rotrią natknęliśmy się na forum RON. Dołączyliśmy do mikro nie wiedząc jeszcze co to i zawnioskowaliśmy o obywatelstwo (mieszczaństwo). A następnie zawnioskowaliśmy o zostanie duchownym, ale wtedy w Rotrii trwało konklawe nikt nie odpowiedział. Więc zapomnieliśmy o tym, a potem gdy do mikro dołączyła nasza realna dziewczyna to postanowiliśmy z nią wziąć ślub i wtedy Biskup Tadeo nam go udzielał. A było to nielegalne, bo byliśmy diakonem i nagle spadła na nas ekskomunika. I to lekko nas zraziło, bo nie pamiętaliśmy o tym diakonacie, bo nie było wieści a tu nagle nie możemy. Jednak zrzucamy to na barki młodego wieku i niedoświadczenia. Ostatnie kwestię udało się polubownie rozwiązać.
Potem za rządów Jana V (Wilhelma Orańskiego) zostaliśmy Kanclerzem Wielkim i ambasadorem w Rotrii, ale nasz niewyparzony język i gorący temperament doprowadził do sprzeczki na forum i tego, że musieliśmy ustąpić ze stanowiska ambasadora i Kanclerza. A kolejny raz zetknęliśmy się bliżej z Rotrią, już po tym panowaniu Jana V, oraz naszym jako Michał IV. Wtedy zostaliśmy Biskupem Lwowa (w rycie welijskim). A dalszą historię każdy zna.
Klon brata (Enrique Sanchez Oviedo), konklawe 2022, a potem wykrycie tych IP i ogłoszenie, a potem po wypłynięciu tego w RON i Skarlandzie znaleźli więcej klonów brata i nasze klony żony i syna.
W mikro jak dołączyliśmy to mieliśmy 16 lat rocznikowo a 15 realnie.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
![[Obrazek: aPzjbNc.png]](https://i.imgur.com/aPzjbNc.png)
Pani katechetka pyta na lekcji religii:
-Dzieci, czy ktoś uważa, że widział Matkę Boską?
Zgłasza się Jasio, który jest ministrantem.
-Tak Jasiu? A jak ona wyglądała?
-No, zwyczajnie... Taka starsza kobieta...
-A dlaczego sądzisz, że to była Matka Boska?
-Bo widziałem, jak ksiądz wyganiał ją z kancelarii. Krzyczał wtedy: Matko Boska!
Arcybiskup achkovski
Markiz Senigalli
Hrabia Bari
Hrabia Arezzo
Baron Dalmazji
|