Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dekret biskupa neapolitańskiego ws. rekrutacji duchownych
Cytat:
[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]

Dekret Biskupa Neapolu

XVII II A.D. MMXXVI

Ja, Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, biskup neapolitański, na mocy danej mi przez bullę Sancta Ecclesia Dei in Neapolis Ojca Świętego Alberta z dnia 17 lutego 2026 r. oraz przez brewe ws. powołania biskupa Neapolu Ojca Świętego Alberta z dnia 17 lutego 2026 r., postanawiam co następuje.

Diecezja neapolitańska, jako lokalna wspólnota Kościoła w Neapolu, potrzebuje robotników do pracy w Winnicy Pańskiej. Toteż postanawiam o otwarciu stałej rekrutacji kandydatów do stopnia diakonatu i prezbiteratu. Każdy kandydat będzie kształcony i egzaminowany wedle indywidualnie dobranego do wiedzy i potrzeb programu przeze mnie osobiście lub przez wyznaczonego do tego celu kapłana. Każdy kandydat do kapłaństwa otrzyma wpierw nominację diakonatu i musi odbyć wobec mnie lub moich następców inwestyturę diakonatu według Rytuału Laterańskiego, nim nadana mu zostanie nominacja prezbiteratu. Każdy zaś nominowany do godności prezbiteratu winien jak najszybciej odbyć inwestyturę prezbiteratu wedle Rytuału Laterańskiego. 

Gdyby zaś duchowny, diakon lub prezbiter, pragnął zostać inkardynowanym do diecezji neapolitańskiej, winien wpierw otrzymać stosowne zezwolenie od swego dotychczasowego przełożonego. Podobnie zaś zakonnik może podjąć pracę w diecezji neapolitańskiej wedle obowiązujących go praw. W sprawach nieuregulowanych niniejszym dekretem zastosowanie mają powszechnie obowiązujące w Kościele Rotryjskim przepisy prawa oraz wola Ojca Świętego.

Aurelius Laurentinus Carolus Paulus cardinalis de Medici y Zep
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo wielki książę kardynał de Medici y Zep, prof. UR
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii, Dziekan Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Rotryjskiego etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Albert
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.