![]() |
|
Rotryjczyk roku 2025 - nominacje i dyskusja - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Rotryjczyk roku 2025 - nominacje i dyskusja (/showthread.php?tid=3631) Strony:
1
2
|
Rotryjczyk roku 2025 - nominacje i dyskusja - Aurelio de Medici y Zep - 11.02.2026 Czcigodni Bracia, ledwo zdążyliśmy się obejrzeć, a już mamy niemal połowę lutego 2026 r. Od minionego roku minęło niewiele czasu, ale na tyle dużo, że zdążyliśmy na ten okres spojrzeć z pewnego dystansu. Rok 2025 był dla Rotrii wyjątkowy, bowiem wróciła ona po długim niebycie, Kolegium Kardynalskie dokonało zaskakującego wyboru nowego Ojca Świętego, nastąpiło wiele zmian w kwestiach wewnętrznych i stosunkach z innymi państwami. Myślę, że warto wrócić do pewnej starej tradycji (zapoczątkowanej, jak mi się zdaje, przez Wilhelma Orańskiego) i wybrać Rotryjczyka roku 2025. Niech będzie to osoba, która w minionym roku najbardziej spośród nas wszystkich wsławiła się ciężką pracą, inicjatywą, charyzmą i sprawczością. Na razie zapraszam do nominowania swoich kandydatów oraz do uzasadnień i dyskusji. Proponuję, aby każdy mógł nominować maksymalnie dwie osoby, ale nie siebie (tak będzie chyba ciekawiej). Ponieważ zacząłem zabawę, pozwolę sobie jako pierwszy nominować Jego Świątobliwość Alberta. Ta kandydatura jest wyjątkowa z powodów zupełnie oczywistych. Niech to będzie moja jedyna nominacja. Resztę zostawiam Braciom ![]() Wstępnie dajmy sobie 24 godziny na nominacje i dyskusję. Jeśli będzie potrzeba, wydłużymy czas. Potem przejdziemy do głosowania. Zapraszam do zabawy! RE: Rotryczyk roku 2025 - nominacje i dyskusja - Henryk Ziemiański-Wieniawa - 11.02.2026 Pragnę zgłosić mojego ojca, kard. Stanisława Wieniawę, gdyż pieczołowicie zarządzał Trydentem. RE: Rotryczyk roku 2025 - nominacje i dyskusja - Albert - 11.02.2026 Nominować można dwie osoby, a praktycznie tyle tu osób się zasłużyło w 2025 roku... na pewno pierwszą wartą wspomnienia jest Arcybiskup Henryk Ziemiański-Wieniawa. Jego zmiana, tudzież dojrzewanie na przestrzeni lat jest zauważalna i jest zdecydowanie bardzo pozytywnie oceniana. Jego praca na rzecz Rotrii, przez służbę jako duchowny czy to w Rotrii czy w II Federacji Nordackiej nie może przejść obojętnie i bez echa. Dodatkowo JE służy Rotrii praktycznie od początku naszego pontyfikatu jako Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa i wykonuje zadania odwiedzania kościołów lokalnych. Prócz tego Ekscelencja Ziemiański-Wieniawa nie raz był dostępny i gotowy by pomagać przy wszelkich inwestyturach, za co mu jeszcze raz serdecznie gratulujemy. Wobec tego, to jego wskazujemy jako naszego nominata do tego tytułu. Prócz tego drugą osobą byłby kardynał Maurycy Orański, który również jest z nami praktycznie od początku, który nie raz nam pomagał, dzielnie służy jako duchowny w Bizancjum, udzielał się na forum Rotrii i doradzał nam nie raz, dlatego i jego pracę chcemy docenić. Wobec tego jest on naszą drugą osobą wskazaną do nominacji. Honorowo wzmiankujemy i wyróżnimy tutaj także Eminencję Andrew von Habsburga, który jest bardzo aktywny w Rotrii, a także Ekscelencje Benedykta Orańskiego i Nicefora Nicejskiego, którzy może w Rotrii nie byli aż tak aktywni, ale za to prężnie działania na polu swoich kościołów lokalnych. Dziękujemy wszystkim za aktywność i działalność w 2025 roku. Może i to była aktywność jedynie przez pół roku, ale zrobiliśmy tyle ile niektóre mikronacje robią w rok, dlatego naprawdę szczere gratulacje dla wszystkich, którzy przyczynili się do wyniku Rotrii w 2025, oraz tego jaka Rotria jest w tym 2026 roku.
RE: Rotryjczyk roku 2025 - nominacje i dyskusja - Stanisław Wieniawa - 11.02.2026 W zasadzie kandydat i zwycięzca może być tylko jeden i został już wskazany przez mojego syna Henryka.
RE: Rotryjczyk roku 2025 - nominacje i dyskusja - Nicefor - 11.02.2026 Ja nominuję Patriarchę Alberta i Kardynała Maurycego Orańskiego. RE: Rotryjczyk roku 2025 - nominacje i dyskusja - Albert Orański - 11.02.2026 Choć wszyscy Bracia wcześniej wymienieni walnie przyczynili się do rozkwitu Rotrii i wsławili się wieloma zasługami to optował będę jednak za przyznaniem tego tytułu Patriarsze Albertowi. Jest to bowiem pontyfikat, jakiego w blisko 20-letniej historii nie było, a jego powodzenie zaskoczyło bez wątpienia wszystkich. Pierwszy i jedyny Biskup Powszechny wybrany bez kadencji, pierwszy, który w momencie wyboru nie był ani duchownym, ani nawet wiernym Kościoła Rotryjskiego, jeden z dłuższych pontyfikatów w historii (ze sporą szansą na 1 miejsce w zestawieniu). Pontyfikat odrodzenia i rozkwitu Rotrii. Choć żaden z Patriarchów nie ma do końca wpływu na to jaka będzie Rotria pod jego rządami, bo przecież aktywność wiernych i duchowieństwa jest różna w różnym czasie, to jednak Patriarcha Albert stworzył swoją postawą przestrzeń zachęcającą do zaangażowania i aktywności, co jak wszyscy widzimy procentuje z korzyścią dla Kościoła i Państwa. RE: Rotryjczyk roku 2025 - nominacje i dyskusja - Henryk Ziemiański-Wieniawa - 14.02.2026 Można już chyba zrobić głosowanie. RE: Rotryjczyk roku 2025 - nominacje i dyskusja - Andrew von Habsburg - 14.02.2026 Chciałem zgłosić kandydaturę kardynała Maurycego Orańskiego. RE: Rotryjczyk roku 2025 - nominacje i dyskusja - Aurelio de Medici y Zep - 14.02.2026 Czy któryś z Braci pragnie jeszcze kogoś nominować? Jeśli nie, niebawem przejdziemy do głosowania. RE: Rotryjczyk roku 2025 - nominacje i dyskusja - Alberto Tommaso di Mancini - 14.02.2026 Nominuję siebie. Jestem najpotężniejszy i najstarszy z was wszystkich. |